fbpx

Врастнали косми по тялото – актуален проблем на мнозина…

Врастнали косми по тялото – проблемът, който тревожи мнозина…

Как да се справим с врастналата коса? Малки, възпалени подутини често се появяват по кожата след епилация. Те не са признак на кожно заболяване, но създават дискомфорт – набъбват, причиняват сърбеж и болезнени усещания. Затова мнозина се интересуват от това как да се справят с врастналите косми в различни части на тялото.

Трябва да започнете с причините за врастването, тъй като елиминирането на провокиращите фактори в много случаи може да предотврати развитието на това неприятно явление.

Какво представляват врастналите косми и как се проявяват?

Псевдофоликулитът е промяна в посоката на растеж на косата, когато тя остава под кожата. В тази област възниква възпаление. Най – често врастването се наблюдава в области на тялото с твърда, къдрава коса – на пубиса, при мъжете – на гърдите, краката, шията. В редки случаи косата може да се изправи и да пробие слоя на дермата.

Най-честата причина за поява на врастнали косми е неправилна епилация – премахването на космите срещу растежа им по какъвто и да е начин винаги е свързано с риск от врастване, най – често се отнася до бръснене и кола маска.

Как да се справим с врастналите косми след епилация?

  1. Правилното решение би било да се свържете с козметологична клиника, където въз основа на преглед, идентифициране на причините и оценка на състоянието на кожата козметолог-дерматолог ще предпише подходящ начин за отстраняване на проблема. Това може да бъде: лазерна епилация – подходяща за всеки тип кожа и е най-ефективният начин.
  2. фотоепилация – под въздействието на светлинния поток тъмната коса се унищожава. Методът не е подходящ за сивокоси и блондинки. Електроепилация-използва се за премахване дори на дълбоко враснали косми. Такива процедури се извършват само при липса на възпаление. В тежки случаи, с нагнояване, прибягвайте до хирургични методи. Абсцесът се отваря, косата се отстранява, раната се третира с антисептично средство и се затваря с лепенка. Някои процедури, ако няма възпаление, могат да се извършват у дома, но трябва да се внимава да не възникнат усложнения.

Не е необходимо да използвате скраб срещу врастнали косми. Вместо скраб използвайте ензимен прах или лек гликолов пилинг, тези продукти, за разлика от скрабовете, са идеални за дълбоко и нежно почистване, деликатно премахват роговити клетки, без да увреждат епидермиса, което е важно.

Още по-добре, не правете кола маска, ако кожата ви е склонна към врастнали косми.

Ако използвате самобръсначка, сменяйте самобръсначките за еднократна употреба след всяко бръснене, проверявайте техниката на бръснене – в топла вода, като използвате пяна или гел и като цяло бръсненето трябва да бъде намалено.

Кремовете за депилация дават допълнително дразнене на кожата, където са врасналите косми. Епилаторът също е забранен.

Когато космите не могат да достигнат до повърхността, много е изкушаващо да се опитате да ги извадите. Това може да бъде опасно, защото когато не се прави правилно, може да доведе до инфекцииили други проблеми, които по-късно ще оставят белези.

Най-добрият начин за премахване на враснали косми е лазерната епилация. Ако има много врастнали косми, тогава ще са необходими 3-4 процедури, за да ги премахнете. При 4-6 процедура врастналите косми активно излизат и няма възпаление.

Когато косъмът не може да достигне до повърхността, той продължава да расте под кожата в посока, обратна на естествения растеж. Тогава се появяват подкожните косми.

Премахването на подкожните косми не е лесна задача и неправилната манипулация може да бъде болезнена. С лазерната епилация може да кажем Сбогом” на този неприятен проблем.

 

Запишете се на процедурата по Лазерна Епилация в Discret Lazer и нашите специалисти ще направят всичко на най-високо ниво!

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции