fbpx

Пигментните петна са нещо, което може да бъде забравено завинаги….

Пигментните петна създават дискомфорт, как да се отървем от тях???

Появата на пигментни петна по лицето: причини

Проблемът с хиперпигментацията винаги е притеснявал хората, особено жените. При това причините за пигментни петна по лицето са не по-малко важен въпрос, от избора на лечение, тъй като в някои случаи хиперпигментация може да говори за наличието на нарушения в организма и дори за заболявания на вътрешните органи. Тук ще разгледаме основните въпроси, свързани с проявата на хиперпигментация върху кожата, включително лечението на пигментни петна по лицето и причините за появата.

Пигментни петна по лицето: защо се образуват??

Първо трябва да разберете какво представляват пигментните петна по лицето. И така, пигментните петна (пигментация или хиперпигментация) са следствие от неравномерното разпределение на меланиновия пигмент в тъканите. Меланинът е отговорен за цвета както на кожата ни, така и на косата. При това петната могат да се появят на всяка част по тялото или лицето, независимо от причините, които ги причиняват.

Защо има пигментация на лицето:

 1. Ултравиолетово въздействие. Може да се каже, че това е една от основните причини за появата на пигментни петна по кожата. Факт е, че ултравиолетовите лъчи предизвикват меланогенеза. Колкото повече лъчи попадат върху кожата, толкова по-тъмна е тя. Същото важи и за ултравиолетовите лъчи в солариума.
 2. Недостиг на някои витамини. Така например, витамин А намалява тежестта на тъмните оттенъци, липсата на витамин В12 може да предизвика потъмняване на кожата, а витамин Е намалява вероятността от увреждане на кожата от излагане на UV лъчи.
 3. Нарушения на жлъчния мехур. Това може да доведе до запушване на кръвоносните съдове с холестерол, което в крайна сметка може да доведе до нарушения на метаболизма на липидите и появата на пигментация.
 4. Увреждане на кожата: рани, изгаряния, акне. Процесът на производство на меланин в местата на увреждане често е нарушен.
 5. Натрупване на токсини/шлака в червата. Това води до метаболитни нарушения, които могат да причинят пигментни петна.
 6. Прием на някои лекарства. Редица лекарства като страничен ефект имат хиперпигментация. За щастие, съвестните производители посочват този факт в инструкциите.
 7. Хормонални нарушения. Факт е, че пигментацията също зависи от някои хормони. Следователно, хормоналните нарушения са това, от което се появяват пигментни петна по лицето в много случаи. При това нарушенията на хормоналния фон могат да бъдат предизвикани от различни причини: преходна възраст, бременност, менопауза и т. н.
 8. Стрес. Стресово състояние, което продължава дълго време, също може да доведе до появата на пигментация по лицето (или други части на тялото).
 9. Възраст. До около 50-годишна възраст пигментацията е нарушена при почти всички хора.
 10. Алергии. Това може да е реакция както на козметика, така и на храна.

Лечение на пигментни петна

Ако имате пигментни петна по лицето си, това не е причина да се паникьосвате, защото сами по себе си те не носят пряка вреда на здравето. Но те могат да бъдат симптом на заболявания, а понякога дори и опасни. В допълнение, пигментацията може да предизвика неувереност и различни комплекси, особено когато се появи на лицето. Ето защо, появата на пигментни петна по лицето е причина за записване на час при специалист.

Днес някои от най-ефективните начини за премахване на пигментните петна са:

 1. Лазерни процедури. Процедурите позволяват да се действа както върху пигмента, така и върху тъканите, в които се съдържа пигментът. В първия случай меланинът постепенно се разрушава от лазерния лъч, така че пигментното петно става по-светло. Във втория ефектът е директно върху кожата с пигмента, съдържащ се в тях. Благодарение на това кожата се обновява, след което пигментните петна изчезват почти напълно.
 2. Фототермолиза. Процедурата включва излагане на кожата на широк спектър от светлина. Позволява ви да премахнете не само пигментни дисхромии, но и съдовите.

По-добре е да решите коя процедура е най-подходяща за вас, като се консултирате със специалист. Също така, при първата среща, специалистът незабавно ще ви провери за противопоказания.

 

Как се отстраняват пигментните петна с лазер

Процедурата започва с прилагането на анестетичен крем върху кожата. Когато започне да действа, специалистът ще настрои лазерния апарат, след което ще пристъпи към лазерното третиране на кожата. Продължителността на процедурата зависи от броя на пигментните петна и техния размер, така че една такава процедура може да продължи от 15 до 50 минути. Обикновено, за да се отстранят пигментните петна, трябва да се проведе курс, състоящ се от най-малко три сесии. Обикновено процедурата се извършва с апарат Quantum, но може да се извърши и с фракционен лазер (Fraxel или DOT), като в този случай върху кожата се образуват микротермални лечебни зони поради излагането на лъчи, благодарение на които кожата се подновява.

В края на процедурата специалистът ще определи датата на следващото посещение и ще разкаже за грижата за кожата в периода след процедурата.

След лазерна процедура се препоръчва да се откаже от тен, както и от посещение на баня или сауна в продължение на две седмици. Също така, на първо време трябва да използвате препоръчания от специалиста крем, а преди да излезете навън — слънцезащитен крем с SPF най-малко 50.

Във Вашите ръце е: да комплексираш заради пигментните петна или завинаги да се отървеш от тях

Запишете се на процедурата по Лазерна Епилация в Discret Lazer и нашите специалисти ще направят всичко на най-високо ниво!

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции