fbpx

Може ли да се къпя след процедура за лазерна епилация?

Може ли да се къпя след процедура за лазерна епилация?

Лазер (всякакъв вид/тип) премахва космите, като ги нагрява, като въздейства върху съдържащия се в него тъмен пигмент меланин.

Косата изгаря, но кожата не може да не се нагрява. В резултат на това тя преживява един вид температурен шок.

Това причинява зачервяване и подуване на третираната зона, типични за лазерната епилация.

При правилно поведение този ефект изчезва след няколко часа, в екстремни случаи за един ден.

Но за да върви всичко добре, кожата трябва да бъде защитена от дразнене и нагряване. Следователно, след лазерна епилация се забраняват:

слънчеви бани или солариум;

всякакъв вид среда с висока температура;

измиване на третираните зони.

През първия ден след епилацията е забранено да се вземе душ или вана. Не се препоръчва намокряне на кожата.

Забранено е триенето на кожата с кърпа за 2-3 дни след депилация. Поради това тя може да бъде наранена. Но можете да използвате меки кърпи с гъба. Но все пак, те трябва да се използват върху тялото много внимателно.

 

Банята попада под тези ограничения, но не и под едно. Отделянето на пот също може да има дразнещо действие. Следователно парната баня след лазерна епилация е изключена.

Колко време не може след процедура за лазерна епилация?

Водните процедури са разрешени след един ден, при намаляване на възпалението. Но само със студена вода.

Кожата все още не се е нормализирала напълно и ще бъде по-чувствителна към високи температури от обикновено.

След процедурата за лазерна епилация не можете да посещавате парна баня в продължение на 48 часа, за да избегнете постоянна хиперемия (зачервяване на кожата). Освен това трябва да се избягват други локални кожни дразнители в продължение на 48 часа: посещение на басейн, солариум, спа процедури, слънчеви бани, използване на бръснач, ексфолианти/скрабове.

Банята не е процедура, която не може да се отложи за известно време. В същото време сауната след лазерна епилация се разрешава по-рано от руска/турска баня.

Забраната за тен е по-дълга, но не става дума само за температура, но и за излагане на ултравиолетово лъчение.

Защо е необходимо да се ограничи посещаване на баня след процедура за лазерна епилация?

По време на процедурата кожата на третираната зона изпитва топлинен стрес. Това води до образуване на подпухналост, леко зачервяване и дразнене. Без да се спазва определен интервал от време, твърде бързото многократно излагане може да доведе до редица нежелани странични ефекти. Освен това, когато посещавате сауната, интензивността на работата на потните жлези се увеличава.

Под въздействието на потта кожата може да получи допълнително дразнене. Трябва да се отбележи, че допустимият интервал за посещение на сауната е 2-3 дни. През това време кожата ще има време да се възстанови и на теория не би трябвало да възникват проблеми. Експертите обаче препоръчват да не поемате рискове, като изчакате поне седмица след сесията.

Защо не можеш да плуваш след процедура за лазерна епилация?

По правило по време на лазерна епилация обработването се извършва върху голяма площ от кожата, за да се избегнат усложнения и да се предотврати инфекция, това място не трябва да се мокри през деня. Можете да започнете да плувате в басейна не по-рано от пет дни по-късно, тъй като водата в него е податлива на хлор и други дезинфектанти, които могат да причинят дразнене и алергии.

Плуването в морето също трябва да се отложи по същата причина, за да не се получи алергия, дразнене на кожата или инфекция. В никакъв случай не трябва да парите кожата на мястото на епилация, така че посещението на сауни и бани, вземането на горещ душ ще трябва да се отложи за поне две седмици.

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции