fbpx

Лазерно премахване на космите – отървете се от нежеланото окосмяване по лицето

Лазерно премахване на космите – най-ефективния начин днес

Много хора са запознати с проблема за премахване на окосмяването по лицето. Факт е, че днес е доста трудно да се намери ефективна и безопасна процедура. Особено върху открити участъци от кожата като лицето. Затрудняването не е само, че  лицето е на видна част от тялото, но и кожата тук е доста нежна. В тази статия ще разгледаме основните методи за премахване на нежеланото окосмяване по лицето, както и техните положителни и отрицателни страни. В допълнение, в тази статия ще научите как да се отървете от излишното окосмяване по лицето завинаги чрез лазерна епилация: как протича процедарата, необходимо ли е да се подготвите за нея, какви са ограниченията и защо ще трябва да се проведе не една, а няколко процедури.

Космите по лицето: как да се отървем от тях?

В това отношение мъжете, разбира се, са много по-лесни: ако искаш – пусни брада, ако искаш – обръсни я. При жените обаче наличието на излишна растителност изобщо не се вписва в съвременните стандарти за красота. В някои случаи нежеланото окосмяване по лицето може дори да предизвика комплекси и неувереност. Ето защо много момичета практикуват самостоятелно премахване на излишното окосмяване по лицето. По-долу са някои от най-често срещаните начини за премахване на нежеланото окосмяване по лицето.

 1. Бръснене. Този метод включва просто бръснене на космите по лицето с бръснач. По правило момичетата не използват тази техника, тъй като тя дава само временен ефект: най-вероятно на следващия ден обръснатите косми ще се появят отново . Освен това, недостатъците включват дразнене, зачервяване на кожата, риск от порязвания и врастнали косми, които са напълно неприемливи на лицето. От друга страна, това е доста проста процедура, която ще ви помогне да се отървете доста бързо от космите по лицето сами у дома.
 2. Механично обезкосмяване. Може да се проведе по два начина:
 • Техника с конец. С други думи, скубане на косми с помощта на конец, който е преплетен по специален начин. Примките на конеца хващат косата и я издърпват заедно с корена. Предимството на този метод е възможността за премахване на дори малки косми. В допълнение, тази процедура се извършва само с преплетен конец — не са необходими други устройства. Но процедурата има и недостатъци. Най — големия е болезнеността на процедурата. Освен това, въпреки че процедурата е проста, е необходимо да овладеете някои умения за ефективно обезкосмяване. След процедурата може да се появи дразнене.
 • Отстраняване на косата с пинсет. Това също е доста проста процедура: космите се изтръгват по една със специални пинсети. Ето защо този метод се използва основно за премахване на отделни косми. Например, на веждите. Освен това е и болезнено.
 1. Кремове за депилация. Най-важното в този крем е неговият състав, който включва вещества, които разрушават самия косъм. Кремът може да проникне в кожата, поради което ефектът им е малко по-дълъг, отколкото при обикновеното бръснене. В допълнение, съставът може да включва и витамини, овлажняващи вещества за кожата, както и вещества, които забавят растежа на косата. Голям плюс на процедурата е нейната безболезненост. Недостатъците включват възможността за алергична реакция, неравномерно обезкосмяване и ниска ефективност при премахване на дебели или груби косми. Освен това тези кремове могат да имат неприятна миризма.
 2. Епилатор. Машина с въртящи се пинсети, между които се улавят космите и след това се изваждат заедно с корена. Това ви позволява да забравите за излишното окосмяване по лицето за около три до четири седмици. Но преди да се отървете от нежеланото окосмяване по лицето с епилатор, проверете недостатъците. Първо, това е доста болезнено. Второ, кожата може да бъде наранена. Също така не е изключена появата на дразнене, както и врастнали косми
 3. Восъчни ленти. Омекотения (загрят) восък се нанася върху кожата на лицето според растежа на косата и се изчаква да се втвърди. След това восъчната лента се отстранява рязко (срещу растежа на косата). А заедно с восъка се отстраняват и нежеланите косми. Разбира се, този метод е един от най-болезнените. Освен това не забравяйте за риска от изгаряне, ако восъчната маса трябва да се нагрее самостоятелно. Но наведнъж можете да обработите цяла област. И тъй като космите се отстраняват заедно с корена, можете да забравите за нежеланата растителност за 2-3 седмици.
 4. Шугаринг. Подобно на предишната процедура. Следователно, тя се извършва по приблизително същия начин. Разликата е, че вместо восък се използва плътен състав на базата на захар. Освен това масата се нанася срещу растежа на косата, а след втвърдяване се отстранява според растежа. Смята се, че именно поради това шугарингът не се усеща толкова болезнено като кола маската/восъчните ленти.
 5. Традиционни методи за премахване на космите по лицето. Повечето от тези методи са неефективни и ако дадат резултат, то обикновено е само временен. Освен това редица рецепти са напълно опасни. Поради това лекарите не препоръчват да се прибягва до народни методи за епилация. Особено по лицето, тъй като има възможност за увреждане на кожата с последваща поява на белези.

Поради големия брой странични ефекти от горните методи, най-добре е да спрете на лазерната епилация. По-долу ще ви покажем как да премахнете излишното окосмяване по лицето с лазер.

Лазерна епилация по лицето

Такава процедура се извършва с помощта на специален лазер, който има определена дължина на вълната, която позволява на лъча да проникне през кожата до космения фоликул. Светлинните лъчи се поглъщат от меланина, което прави косата по-тъмна. В резултат на лазерното действие пигментът се нагрява, поради което косменият фоликул се нагрява. Впоследствие фоликулът умира, а самият косъм пада в рамките на 7 дни. Няколко лазерни излъчвания са достатъчни за третиране на една област, така че процедурата е доста бърза: от 5 до 30 минути. По време на процедурата специалистът и клиентът са с очила. За процедурата обикновено не се изисква използването на болкоуспокояващи. След третиране на всички зони по лицето, специалистът ще нанесе успокояващ крем върху кожата. Процедурата завършва с препоръки за грижа за кожата след лазерната процедура. Също така, ако е необходимо, специалистът ще назначи дата за следващото посещение.

След процедурата няма възстановителен период като такъв, можете да водите нормален живот. Въпреки това ще трябва да се въздържате от тен в продължение на две седмици. Освен това космите не трябва да се отстраняват, защото трябва да падат сами.

 

Преди да се отървете от космите по лицето завинаги (и за жени, и за мъже), трябва предварително да посетите специалиста. Необходима е предварителна среща, специалиста ще Ви посъветва относно процедурата и ще прегледа кожата на лицето Ви. Благодарение на това ще бъде възможно да се идентифицират всички противопоказания преди процедурата. Освен това ще позволи на специалиста да персонализира лазерното устройство за Вашия тип кожа.

Противопоказания:

 1. Тъмна/загоряла кожа на лицето.
 2. ХИВ.
 3. Инфекциозни дерматологични заболявания.
 4. Онкологични заболявания.
 5. Бременност и кърмене.
 6. Захарен диабет.
 7. Епилепсия.

Колко процедури са необходими за премахване на космите по лицето??

За да се отървете от косата на лицето си завинаги, трябва да се проведе от осем до десет процедури лазерна епилация. Но ако косата умира, когато се обработва с лазер, защо се нуждаете от няколко сесии? Не е ли достатъчна само една? Всъщност не, и ето защо:

Както вече споменахме, лазерният лъч не се абсорбира от самата коса, а от пигмента меланин в нея. Само растящата коса има достатъчно от този пигмент, за да абсорбира количеството светлина, необходимо за нагряване. Косата обаче не е в този етап през цялото време: една част е в етап на сън. През този период в косъма изобщо няма пигмент, тоест те всъщност са прозрачни. Поради това лъчът преминава през тях, без да им влияе. Ето защо, след като премахнете растящите косми, трябва да изчакате известно време, за да премахнете космите, които са преминали от фазата на сън към етапа на растеж. Именно поради това трябва да проведете цял курс от процедури. В този случай след всяка сесия броят на космите ще намалява. Също така ще трябва постоянно да увеличавате интервалите между сесиите. Освен това трябва да се има предвид, че желаният пигмент не присъства във светли, червени и сиви косми. Следователно ще трябва да използвате друга процедура за премахване на такъв цвят косми.

Между другото, под въздействието на ултравиолетовите лъчи пигментът меланин се произвежда в кожата. Ето защо преди процедурата не можете да правите тен, защото тогава меланинът в кожата ще отнеме част от лазерната светлина. Първо, това може да причини болка. Второ, това ще намали ефективността на процедурата.

Защо се заслужава да изберете лазерна епилация?

В момента лазерната епилация се счита за един от най-популярните начини за премахване на излишните косми както по лицето, така и по тялото. Важна роля в това играят предимствата на лазера пред другите методи за премахване на нежеланото окосмяване.

 1. Лазерът не причинява дискомфорт, тъй като засяга само косъма.
 2. Именно лазерната епилация ви позволява да премахнете нежеланото окосмяване по лицето завинаги.
 3. След епилация няма странични ефекти, които са присъщи на повечето други методи за премахване на нежелана растителност: дразнене, порязвания, враснали косми, изгаряния и т.н.
 4. С тази процедура можете да премахнете нежеланото окосмяване от всяка част на тялото и лицето.
 5. При провеждане на процедурата на малки площи продължителността й може да бъде буквално няколко минути.
 6. Процедурата е перфектна не само за жени, но и за мъже. И можете да започнете от 18-годишна възраст.

 

Запишете се на процедурата по Лазерна Епилация в Discret Lazer и нашите специалисти ще направят всичко на най-високо ниво!

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции