fbpx

Защо космите по тялото се увеличават с възрастта?

Лазерна епилация срещу окосмяването

Човешката кожа съдържа около 50 милиона космени фоликула и само 0,2-0,3% от тях са разположени на главата. Само устните, дланите и стъпалото са напълно без косми.

Основната част от космените фоликули се образуват в пренаталния период на вътрематочно развитие на плода. Тоест от двадесет и втората пълна седмица от вътреутробния живот до раждането.

И през целия живот различни фактори влияят върху развитието и промените в растежа на космите на човека.

Растежът на косата има много общо с пола. Сравнени в рамките на една и съща националност, мъжете най-често имат повече коса и растежът й е по-бърз. Това се дължи на по-високата концентрация на полови хормони в мъжкото тяло.

Защо окосмяването по тялото става по-обилно с възрастта?

Защо космите по тялото се увеличават с възрастта?

Друг фактор, влияещ върху растежа на космите по тялото на човек, е етническият произход. Например, северните народи имат по-малко коса на главите си, по-малко гъсти бради и мустаци и по-малко гъста растителност в областта на подмишниците и бикини, отколкото жителите на Южна Европа и тъмнокожите жени от Средиземноморието.

По време на живота на човека окосмяването по тялото преминава през различни етапи на промени, свързани с възрастта, независимо от пола и националността.

Преди пубертета косата е тънка, къса и често светла.

С навлизането на човека в пубертета започва активен растеж на косата в определени зони. Реагирайки на повишаване на нивото на половите хормони, космите на децата в подмишниците, бикини зоната, а също и по лицето на момчетата стават по-дебели и оцветени с тъмен пигмент.

Въз основа на очевидните прояви на пубертета става видима тясна връзка между растежа на косата и функционирането на органите на ендокринната система, а именно хормоналните нива.

Възрастови промени и окосмяването

В напреднала възраст отново можем да наблюдаваме резултата от влиянието на хормоните върху промените в растежа на косата върху човешкото тяло.

Мъжете често изпитват увеличаване на растежа на косата по раменете, гърба, носа и ушите, а главата може да стане забележимо плешива.

При жените промените са по-малко забележими, но с наближаването на менопаузата хормоналните промени и понижените нива на женските полови хормони могат да предизвикат растеж на косми там, където не са растяли преди. Например, появата на тъмни, твърди косми по брадичката или горната устна.

Разбира се, само ни се струва, че с възрастта косата започва да расте на ново в неподходящо място. Всъщност, косъма не се е появил внезапно от нищото. Всички тези груби косми над устните при жените или буйните косми по гърба и ушите при мъжете са били там и преди под формата на незабележими тънки велусни косми, които почти изцяло покриват тялото ни.

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Защо космите по тялото се увеличават с възрастта?

Причината за промените в растежа на космите при мъжете и жените

Причината за промените в растежа на космите е тестостеронът, основният полов хормон, синтезиран от холестерола при мъжете и жените. Но при жените в по-малки количества.

Именно под въздействието му върху космения фоликул твърдият косъм започва да расте вместо велусната коса.

Но този хормон е в състояние да промени не само структурата на косъма, но също така влияе върху естествените цикли на растежа на косъма.

Етапи на растеж на косъма:

Всички косми по човешкото тяло имат жизнен цикъл, състоящ се от три етапа на растеж:

  • Анагенът е фазата на активен растеж.
  • Катагенът е фазата на спиране на растежа. Косата спира да расте и космения фоликул намалява по размер.
  • Телогенът – косопад и заместване с нова коса.

Например при младите хора косата на главата е в стадий на активен растеж от дълго време. И космите на ръцете ви доста бързо преминава във фазата на спиране на растежа.

Защо космите по тялото се увеличават с възрастта?

В резултат на дългогодишно въздействие на тестостерон върху космения фоликул, косата на главите на възрастните хора преминава в етап на косопад и заместване с нова коса много по-бързо. Напротив, космите на гърба, раменете и ушите остават в активна фаза на растеж за дълъг период от време. Това позволява на косата не само да расте по дължина, но и да се удебелява.

Тъй като женският хормон естроген обикновено преобладава при жените преди менопаузата и тестостеронът се синтезира по-малко през целия живот, отколкото при мъжете, резултатите от неговото влияние са по-слабо изразени. Независимо от това, непривлекателните мустаци често притесняват нежния пол след 35-40 години.

Ако една жена забележи промяна в структурата и размера на космите на лицето, струва си да се оцени адекватно ситуацията. Може би това все още е мъховидни косми, невидими за другите и изглежда проблем за Вас поради внимателното Ви отношение към лицето си при по-детайлно разглеждане.

Но в случай, че космите по брадичката и над горната устна са ясно видими в огледалото на една ръка разстояние, трябва да изберете най-добрия начин да се отървете от тях, за да се чувствате уверени.

В хода на съществуването на човечеството са измислени и тествани много начини за борба с нежеланото окосмяване.

Борба с нежеланото окосмяване

Защо космите по тялото се увеличават с възрастта?

Най-простите от тях са самобръсначка или пинсети. Но използването на тези инструменти от дамите за борба с окосмяването по лицето може да доведе до удебеляване на косата, тя ще стане по-забележима и естетическият проблем ще се влоши. Освен това премахването на неприятните косъмчета с пинсети и кола маска е болезнено и безкрайно, а бръсненето не само ще доведе до удебеляване на косъма, но има и твърде краткотраен ефект.

Лазерна епилация и окосмяването

Идеалната комбинация от комфорт и ефективност стана процедурата за лазерна епилация с диоден апарат.

Диодният лазер може лесно да се справи и с гъстата коса по раменете, гърдите и гърба на мъжете. Предвид големите размери на третираните зони, важността на безболезнеността и ефективността на процедурата излиза на преден план. Ето защо опитен специалист, който предоставя услуги с помощта на диоден лазер с многостепенно охлаждане, е задължителен за мъжете, които не искат да станат като Йети с възрастта.

 

Но не си струва да премахвате космите в ушите и носа с диоден лазер, тъй като има висок риск от термично увреждане на кожата поради малката площ и специфичната форма на третираната повърхност. Най-бързият и безболезнен начин за самостоятелна борба с видимите косми в тези зони е със специален тример.

Вече знаете, че свързаните с възрастта промени в окосмяването в определени области при мъжете са следствие от кумулативния ефект на хормона тестостерон върху космените фоликули. А при жените – реакция на промени в съотношението на „женски“ и „мъжки“ полови хормони.

Но в някои случаи промените в растежа на космите могат да показват дисфункция на ендокринната система, черния дроб, генетични и други заболявания.

Ето защо, преди да се занимавате с естетическия аспект на нежеланото окосмяване, си струва да си направите хормонален тест, пълен кръвен тест и ултразвуково изследване. Така ще премахнете или идентифицирате проблеми в тялото.

И ако прекомерното окосмяване се окаже нормална и естествена последица от промените, свързани с възрастта, тогава не се колебайте да започнете да избирате салон за лазерна епилация, за да се насладите на гладка и подмладена кожа.

Грижи се за здравето си. Извършвайте лазерни процедури само с висококачествено оборудване от сертифицирани специалисти.

Защо космите по тялото се увеличават с възрастта?

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции