fbpx

Лазерна епилация и тен…

Лазерна епилация и тен…

Лазерна епилация и тен…

С настъпването на летния сезон въпросът доколко е съвместима лазерната епилация и тен, ние, като експерти, се сблъскваме с въпроса доста често. Решихме да обясним по-подробно защо епилацията на наскоро загоряла кожа е крайно нежелателна.

Влиянието на слънцето върху тялото.

Слънчевите лъчи са ни необходими за нормалното функциониране на всички телесни функции и режим. Слънчевата светлина подобрява настроението и благосъстоянието, стимулира метаболизма и укрепва имунната система. Тоест слънцето е не само източник на удоволствие, но и важна необходимост за поддържане здравето на тялото.

Витамин D се произвежда чрез слънчева светлина. Този прохормон е отговорен за много аспекти на здравето: забавя стареенето на клетките, стабилизира кръвното налягане и подпомага усвояването на калция. Но в същото време слънцето може да стане враг на кожата ни.

Прекомерното излагане на слънце може да доведе до сериозни последици. Освен външни прояви, това може да доведе до кожни заболявания като фотостареене, слънчево изгаряне, хиперпигментация.

Как да изберем най-подходящата защита за нашия тип кожа?

Слънцезащитният фактор (SPF) трябва да се избира според фототиповете на кожата.

  • Първи фототип. Много светла кожа, руса или червена коса. SPF 50+
  • Втори фототип. Светла кожа, руса коса. SPF има светла кожа, руса или кестенява коса. SPF 30-50
  • Трети фототип. Косата е тъмна, кожата не гори, но има нужда и от защита. Препоръчителен SPF 25-30.
  • Четвърти фототип. Косата е тъмнокафява, кожата има добър тен. SPF 20-25
  • Пети фототип. Кожата е мургава или маслинена. Средна защита – 15-25
  • Шести фототип. Кожата и косата са тъмни, но все пак се изисква защита. Ниска защита – SPF 6-10

Най-честите грешки, които трябва да избягвате:

Да бъдеш на слънце от 12-15 часа. През този период от време трябва да сте на сянка и да възстановите водния баланс с напитки с витамини и минерали.

 

Къпане след използване на крема. Всъщност всеки слънцезащитен крем се отмива след контакт с вода, дори ако пише, че е водоустойчив. По-добре е да нанесете крема отново.

 

Използване на слънцезащитен крем само близо до водата. Ако искате да запазите кожата си млада и здрава, тогава трябва да я предпазите дори докато сте просто на улицата.

Лазерна епилация и тен. Противопоказание ли е загорялата кожа?

Лазерната епилация и свежият тен могат да доведат до нежелани последствия. Тази препоръка се отнася за хора, които са били дълго време на слънце, посещавали са солариум, използвали продукти за автобронзиране.

Автобронзиране и солариум.

След нанасяне на автобронзанти (автобронзери и др.). възниква оцветяване на горния слой на епидермиса. Клетките се пигментират, а лазерният лъч, с който работим, е насочен към пигмента. Там, където се намира пигментът, ще настъпи нагряване. И тъй като горният слой ще се прегрее по време на процедурата, качеството ще се влоши. Защото лазерният лъч ще даде част от енергията на горния слой, а ние изобщо не се нуждаем от него. Работим само с космени фоликули.

Какви са последствията от епилация върху кожата след нанасяне на автобронзант или посещение на солариум? Възможно прегряване на епидермиса, риск от хиперемия (повишен приток на кръв към различни тъкани).

Затова предупреждаваме клиента, че лазерната епилация и получения тен в солариум не са най-добрата комбинация.

Ясно е, че през лятото всеки ще се стреми да придобие красив тен и активно да прави слънчеви бани. Но не е нужно да се работи със свеж тен. След излагане на слънце количеството меланин в кожата също се увеличава. А лазерът, който има термичен ефект, ще загрее повърхността. При свеж тен лазерът ще засегне не само горния слой, но и почти целия слой на епидермиса. Меланинът може да се разпредели неправилно, поради което са възможни изгаряния, хиперпигментация и прегряване на епидермиса.

След колко време може да се прави епилация?

Завръщащите се от почивка клиенти се съветват да се въздържат от лазерна епилация в продължение на 3 седмици. Дори ако интервалът между процедурите се удължи, нищо лошо няма да се случи.

Важно е, ако решите да отидете на почивка, тогава процедурата за обезкосмяване трябва да се прави 1,5-2 седмици преди пътуването. Ако направите епилация и останат няколко дни след процедурата, това може да доведе до появата на пигментация по кожата. Същото важи и за посещението на солариум и използването на продукти за автобронзиране.

Позволена ли лазерната епилация през лятото?

Разбира се, че е позволена, дори е необходима! Простото придвижване из града под слънцето не е противопоказание за процедурата.

Най-важното е да си вземем за правило след епилация през лятото освен успокоителни (Пантенол) да нанасяме и слънцезащитен крем (SPF 30-50). Особено това се отнася за клиенти с III-IV фототип. Кожата им е склонна към бърз тен. Ако не нанесете слънцезащитен крем, може да се появи пигментация.

Не забравяйте, че след епилация в областта на лицето слънцезащитен крем трябва да се използва през цялата година. В противен случай на чувствителната кожа на лицето може да се появи същата пигментация, която няма да се хареса нито на клиента, нито на майстора.

Изводи:

Свежият тен е противопоказание за лазерна епилация. За да избегнете риска от последствия под формата на изгаряния, пигментация и др. трябва да изчакате поне 3 седмици след продължително излагане на слънце и едва след това да продължите курса.

Преди да тръгнете за слънчеви бани на почивка, трябва да извършите процедурата по епилация за 1,5-2 седмици. Това важи и за посещението на солариум.

Не забравяйте за възможните последици от епилацията, ако тези препоръки не се спазват. Спазвайте интервалите, през които трябва да се въздържате от излагане на слънчева светлина. Малките летни ограничения не означават, че настъпването на жегата е причина за отлагане на епилацията.

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции