fbpx

Лазерна епилация и хормони

Лазерна епилация и хормони

Лазерна епилация и хормони. Как са свързани тези два определения?

Много от вас са наясно, че хормоните влияят върху растежа на косата и космите. Но какво точно и как е свързано с пола, възрастта и как хормоналният дисбаланс може да се прояви в растежа на космите, може да нямате много представа.

Лазерна епилация и хормони

Защо си струва да прочетете тази статия? Не само за да подобрим разбирането си за процесите, протичащи в тялото ни, но и за да разберем на кои неочевидни сигнали от тялото си струва да обърнем внимание и дали има смисъл да се прави лазерна епилация, ако имате хормонални нарушения или приемате хормонални контрацептиви.

Може би си струва да се изясни, че тази статия не е медицински документ или ръководство за каквото и да е действие без консултация с лекар.

Сега можете напълно да си представите пример за нормалното окосмяване на горната устна при мъжете и жените. Космените фоликули, разположени в цялото човешко тяло, с изключение на няколко зони (длани, клепачи и стъпала), са в състояние да регулират растежа на косата с различна пигментация, плътност и дължина, като по този начин гарантират съответствието им със зоната на растеж, пола и възраст.

Но защо понякога можем да видим дами с нехарактерни за жени косми около устата?

Характеристиките на косата и продължителността на нейния жизнен цикъл могат да се променят в резултат на хормонални влияния.

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Лазерна епилация и хормони

Какво са хормоните и как могат да влияят на ефекта от Лазерна Епилация? ⬇️

Хормоните са биологично активни вещества, произвеждани от жлезите на ендокринната система както при жените, така и при мъжете, но в различен състав и концентрация. Тези вещества регулират много физиологични процеси в човешкото тяло, включително влияят върху растежа и косопада.

Максималната активност на човешката хормонална система се регистрира в фертилна възраст – средно от 18 до 35 години. Ето защо растежът на косата е максимален в тази възрастова граница.

Нека да разгледаме хормоните, които имат най-голямо влияние върху състоянието на космите.

Андрогените са мъжки полови хормони, произвеждани от половите жлези както при мъжете, така и при жените. Те са основният регулатор на растежа на косата при човека и ефектът им върху фоликулите е толкова парадоксален, че могат да предизвикат както стимулиране на растежа на брадата, така и оплешивяване на главата, като оставят незасегнат растежа на миглите. И ако преобразуването на андрогените в естрогени е нарушено, възниква развитието на мъжки вторични полови белези, окосмяване по тялото и мъжка плешивост по главата, тембър на гласа и други мъжки черти при жените.

Естрогените са женски полови хормони. При жените те се произвеждат основно от яйчниците и отговарят за структурата на женската фигура, половите и репродуктивните функции, емоциите и окосмяването според женския тип.
Хормони на щитовидната жлеза – насърчават възстановяването на космените фоликули и определят цвета на косъма, влияят върху плътността на косъма.

Няма да разглеждаме ефекта на всеки от тях, а ще се съсредоточим върху най-ярките ефекти от промените в хормоналните нива върху повишения растеж на косата.

Максимални промени в хормоналните нива на жената се наблюдават по време на пубертета, бременността и кърменето, както и менопаузата. Те са естествени и могат да повлияят на растежа на косата, но не причиняват патологични промени.

Лазерна епилация и хормони

Хормоните и тяхното проявление:

В същото време бременността е противопоказание за предоставяне на услуги за лазерна епилация на всеки етап. А по време на кърмене и пубертет хормоналните нива се променят по такъв начин, че увеличават растежа на космите по тялото. Ето защо процедурата може да бъде по-малко ефективна. Въз основа на това на тийнейджърите и младите майки се препоръчва да изчакат, докато се установят хормоналните нива и след това да се запишат за курс за лазерна епилация.
Ако космите по тялото на жената растат на нетипични места и в големи количества, това е повода да се обърне внимание на здравето.

Алармените сигнали могат да бъдат:

– появата на косми по гърдите, лицето, корема, областта на ареолата, гърба, седалището, шията;

– косата става по-дълга, по-твърда и пигментирана – не е велусна;

– по време на курса за лазерна епилация се наблюдава внезапно възобновяване на растежа на космите.

Последната точка, разбира се, е причина да мислим не само за хормоните, но и за ниското качество на лазера и непрофесионализма на специалиста. За да се предпазите от подобни изненади, изберете студиа или клиники за лазерна епилация, които използват модерно оборудване, чието качество е потвърдено със сертификати или удостоверение за, а специалистите имат опит и положителни отзиви.
Но ако сте уверени в качеството на услугата, която получавате, и се появява забележимо окосмяване в зоните, които многократно се третират с лазер, тогава това е основание да се обърнете към ендокринолог и да проверите нивото на половите хормони и хормоните на щитовидната жлеза.

Нарушения на хормоналния фон

Лазерна епилация и хормони

Самото повишено окосмяване може да е симптом на по-сериозни проблеми с тялото. Ето защо не трябва да премахвате космите, които ви притесняват, непосредствено преди да посетите специалист, за да запазите пълнотата на клиничната картина.

Един от признаците на сериозно нарушение на ендокринната система може да бъде хирзутизъм, проблем, типичен за жените, който се проявява с прекомерно окосмяване в андроген-зависимите области поради излишък на мъжки полови хормони. Такъв хормонален дисбаланс може да има редица опасни причини и изисква вниманието от лекар.

Друго заболяване, свързано с отклонение в растежа на космите от нормата, но с нормални хормонални показатели, е хипертрихозата. Предава се генетично и се диагностицира независимо от пола. В този случай косата расте гъсто и изобилно дори при кърмачета.

Лечението на хирзутизма се свежда до отстраняване на „козметичния дефект“, след като лекарят установи причините на заболяването, което е довело до хормоналното разстройство, и вземе решение за метода на неговото лечение.

Тоест, жената избира най-удобния метод за себе си, за да се отърве от нежеланата растителност след консултация с лекаря си.

Хормони и резултат от Лазерна епилация

Съвременните диодни лазери демонстрират безболезненост и висока ефективност на обезкосмяването на почти всяка част от тялото. Безспорно предимство ще бъде и липсата на следи от процедурата. И пълна липса на врастнали косми. Това, което е особено важно за жените при работа със зони на лицето, шията и деколтето.

Нежеланото окосмяване по мъжки тип не е единственият симптом на хирзутизъм. Допълнителни прояви са акнето.

Лазерна епилация и хормони

Резултатът от лазерната епилация и скоростта на постигането на резултати от нея ще зависят от стабилността на хормоналния фон.
Ако една жена е здрава и приема хормонални контрацептиви, просто уведомете специалиста за това, тъй като те имат минимален ефект върху растежа на космите.

Когато приемате хормонални лекарства за лечение на сериозни нарушения в производството на хормони, жената трябва да се съветва с лекаря си относно възможността за лазерна епилация с помощта на диоден апарат. И бъдете готови за възможни скокове в растежа на космите по време на курса и по-трудно постигане на крайния резултат.

Да обобщим. Съвременните технологии в областта на красотата помагат на жените да се чувстват уверени и сигурни, да се върнат към обичайния си начин на живот и да се чувстват комфортно, дори ако имат определени особености по тялото си.

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции