fbpx

Лазерна епилация: как процедурата влияе на бенки

Бенки и лазерна епилация….

Съществува мит, че лазерната епилация и бенките са абсолютно несъвместими понятия. Всъщност премахването на дразнещите косми с помощта на апарат за лазерна епилация при наличие на бенки е напълно възможно, но само с някои изключения и ограничения. Нека да разгледаме по-подробно в какви случаи е възможно и кога е невъзможно да се прави тази процедура и как лазерната епилация засяга бенките.

Какво е невус (бенка)

Бенката е съвкупност от кожни клетки, наречени меланоцити. Тези клетки са безцветни, но съдържат много меланин, пигмент, който придава на кожата тъмен цвят. Бенките могат да бъдат червени, кафяви, черни и дори лилави. Те са доброкачествени неоплазми и не могат да повлияят на здравословното състояние. Но поради определени фактори бенките понякога могат да се превърнат в злокачествени тумори.

Може ли е да се прави лазерна епилация, при наличие на бенки?

Лазерната епилация, ако има бенки, се извършва само на места, където няма голямо натрупване на невуси (това е научното наименование на бенките). Ако бенките са разположени точково по тялото на тези места, които ще бъдат обработени, това не е противопоказание за процедурата, но в този случай невусите трябва внимателно да бъдат „маскирани“ от лазерния лъч. За да направите това, специалистът, който извършва процедурата за епилация, третира бенката със специален бял молив или нанася цинкова паста върху нея. Поради това лазерният лъч не засяга меланиновия пигмент. Ако не покриете бенките по време на процедурата, има опасност от изгаряне.

В какви случаи лазерната епилация при наличие на бенки е противопоказана?

Ако пациента е болен от онкология, процедурата не може да се извърши. Освен това, ако бенката е необичайна, това е повод да се консултирате с лекар преди епилация, за да се уверите, че е доброкачествена. Само дерматоонколог може да различи злокачествено образуване от доброкачествено. По правило невусът има малък размер и добре дефинирани граници, повърхността му е монофонична. Трябва да се свържете със специалист, ако:

  • Старата бенка започна да расте бързо.
  • Очертанията на бенката са неравни.
  • Формата на невуса е асиметрична.
  • Наблюдава се кървене, което НЕ се дължи на травма.
  • Повърхността на бенката потъмня.

Онколозите смятат, че тези признаци са причина да посетите лекар, но в същото време не е факт, че диагнозата ще бъде ужасна. Дори наличието на всички симптоми едновременно не означава, че е рак. Но е по-добре да си в безопасност, защото няма да има вреда за бенките по време на лазерна епилация само ако са доброкачествени.

Може ли да се прави лазерна епилация на бенки с косми?

Понякога се случва косата да расте на бенката. Това обикновено се случва в онези области на кожата, където космите имат силни корени. Най-често бенки с поникнали косми се намират на брадичката или в областта на горната устна. Ако лазерът засегни бенката, когато процедурата е извършена правилно (т.е. бенката е „маскирана“ с бял молив) и няма косми по нея, нищо лошо няма да се случи. Но действието върху косъм на бенка с лазерен лъч е не само неефективно, но и опасно.

Лазерът реагира на пигмента – меланин, и точно голямо количество от него се съдържа в бенките. В резултат на това по време на процеса на епилация косата може да остане на мястото си, но бенката може да изсветлее. Но това е само най-успешният резултат – в най-лошия случай е възможно изгаряне.

Бенки след лазерна епилация: предупредителни симптоми

Бенките след лазерна епилация може да ви тревожат с някои промени. Например, те могат да променят цвета си. Но това не винаги е причина за безпокойство.

Ако по време на лазерна епилация се докосне бенка и след това смени цвета си на по-светъл, всичко е наред. Ако преди това невусът не е променил цвета си и сте сигурни, че това се е случило точно в резултат на процедурата, няма защо да се притеснявате. Изсветляването на невуса е норма.

Ако бенката е потъмняла след лазерна епилация, това показва коагулация на пигмента в пигментното петно ​​- меланинът в бенката е унищожен. Но е по-добре да се свържете с дерматолог, така че той да изключи възможността за развитие на злокачествено образуване по кожата или изгаряне на кожата.

Също така, консултация със специалист и преминаване на хистологични изследвания са необходими за други динамични промени в невуса след епилация – зачервяване, промяна на формата и поява на болка. Също така се препоръчва консултация с лекар, ако бенката се е увеличила след лазерна епилация. След прегледа специалистът ще Ви насочи за допълнителни изследвания, ако подозира някакви проблеми.

Но всякакви промени в бенката след лазерна епилация НЕ означават, че пациентът има рак. Излагането на лазерен лъч с висока енергия (над 30 J) може да доведе до коагулация на меланин (разрушаване на пигмента). В крайна сметка невусът се отлепва и нищо не остава на мястото си. Бенката се отстранява просто с лазер.

Лазерната епилация е ефективна процедура, която помага на милиони жени по света винаги да изглеждат женствени и привлекателни без нежелано окосмяване по тялото. Но здравето е най-важното нещо, така че преди процедурата е по-добре да се консултирате с лекар и да разберете със сигурност дали може да се прави лазерна епилация на бенки във всеки отделен случай.

Професионализмът на майстора също означава много. Неопитен специалист може да избере грешен импулс или изобщо да не обърне внимание на бенката, поради което се препоръчва да се извърши такава процедура в добър салон, където работят квалифицирани специалисти.

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции