fbpx

Някои разсъждения за лазерите в съвременната медицина и козметология

Някои разсъждения за лазерите в съвременната медицина и козметология

Лазерите и тяхно приложение в медицината и козметологията

Съвременният етап от развитието на обществото може да се нарече „лазерната ера“. Лазерите се използват в различна степен в почти всички области на човешката дейност.

Не може да се пренебрегне използването на лазери и лекарства. Тъй като проблемите на медицината несъмнено са на първо място сред всички останали проблеми на човечеството, модерните методи за тяхното решаване трябва да бъдат въведени възможно най-бързо.

Медицинските лазерни технологии се използват широко поради тяхната точност, неинвазивност, ниско ниво на странични ефекти, предвидимост на резултата от приложението и други полезни характеристики. Използването на лазери от медицината преминава към козметологията.

Какво друго полезно е използването на лазерите в медицината и козметологията?

Лазерната терапия е метод на лечение, основан на използването на светлинна енергия на лазерното лъчение за терапевтични цели.

Стотици изследвания напълно разкриват механизмите на действие на нискоинтензивното лазерно лъчение на различни нива, което прави възможно ефективно и безопасно използване на лазерната светлина при лечението и профилактиката на много заболявания. Лазерните технологии са многостранни, сложни, разнообразни.

Лазерната терапия трябва да създаде ефект на лазерно лъчение върху различни части на тялото: кожа, кости, мускули, мастна тъкан, сухожилия, вътрешни органи. Освен това всяка от тези части има сложна структура. И всички тъкани на тялото имат свои собствени свойства, както оптични, така и топлофизични, които се различават от свойствата на другите биологични тъкани. Следователно естеството на въздействието на лазерното лъчение върху тях също трябва да е различно.

Съответно, във всеки случай е необходимо да се изберат индивидуални параметри на режима на облъчване: дължина на вълната, продължителност на импулса, мощност, честота на повторение на импулса. А лазерните технологии позволяват да се задават параметрите на процедурите в широк диапазон. Голямо разнообразие от свойства на биологичните тъкани и широките възможности на лазерите дори създават възможност за специфичен ефект, например въздействие през кожата върху патологични тъкани (облъчване на подкожни тъкани без увреждане на кожата).

Терапевтичен ефект на лазерите

Интересното е, че за да се осъществи терапевтично действие върху определена част от тялото, лазерният ефект може да бъде насочен към съвсем различен обект. Тук е показателна лазерната терапия, при която облъчването на определени точки или проекции на органи върху човешката кожа, стъпалото или дланта, гръбначния стълб създава терапевтичен ефект върху вътрешни органи, които са доста отдалечени от зоната на въздействие, а също и както върху целия организъм като цяло.

Освен това, тъй като тялото е едно цяло, ефектите от въздействието могат да продължат много дълго след края на въздействието. След лазерна терапия реакцията на тялото продължава няколко дни, седмици и дори месеци. Подобни възможности на лазерната терапия я правят много интересна за изследване и развитие на нови технологии.

Лазерната терапия има уникални възможности за терапевтичен ефект върху тъканите на човешкото тяло, тъй като значително повишава ефективността на лекарственото лечение, подобрявайки чувствителността на лекарствата. Това ви позволява да постигнете по-изразен терапевтичен ефект с по-ниска доза лекарства и по този начин да намалите възможността от странични ефекти.

Съвременните лазерни техники стават все по-ефективни и в същото време по-щадящи, така че вече не изискват дълги периоди на рехабилитация в болнични условия. Ярък пример за подобни техники е съвременната неинвазивна лазерна рехабилитация.

Лазерите се използват широко в дерматологията и козметологията. С тяхна помощ се извършват процедури като лазерна епилация, премахване на кръвоносни съдове, борба с хиперпигментацията, премахване на доброкачествени кожни новообразувания, лазерно подмладяване, обличане на белези, премахване на татуировки.

Принципът на действие на лазерите в козметологията

Основният принцип на използването на лазери в козметологията е, че лазерният лъч въздейства само върху обекта или веществото, което го поглъща. В кожата светлината се абсорбира от специални вещества (групи от атоми) – хромофори. Хромофорът е мишена за лазерно лъчение. Всеки хромофор поглъща енергията на лазерен лъч в определен диапазон от дължини на вълните на лъчите, например, за оранжевия и зеления спектър това е кръвен хемоглобин, за червения спектър е меланинът на косата.

Когато лазерното лъчение се абсорбира, енергията на лазерния лъч се превръща в топлина в областта на кожата, която съдържа хромофора. При достатъчна мощност на лазера това води до термично разрушаване на целта. По този начин с помощта на лазерно лъчение е възможно селективно (селективно) да се повлияе, например, върху корена на косата, старческите петна и други дефекти на кожата.

 

Въпреки това, поради предаването на топлина от целта, съседните области също се нагряват, дори ако съдържат малко поглъщащи светлина хромофори. Процесите на поглъщане и пренос на топлина зависят от физичните свойства на целта, нейната дълбочина и размер. Ето защо в лазерната козметология е важно внимателно да изберете не само дължината на вълната, но и енергията и продължителността на лазерните импулси.

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции