fbpx

Кое е по-добре: пилинг или кожа, която добавя допълнителни няколко години към външния вид??

Какво е пилинг??

Пилингът е процедура за обновяване на кожата чрез излющване, тоест ексфолиране на слоевете на епидермиса, което предизвиква активно клетъчно делене.

Процедурата на пилинга подмладява, разкрива повърхността на кожата, върху която се появяват признаци на стареене, дълбоко почиства от замърсявания, предотвратява запушването на порите и стимулира метаболитните процеси.

Благодарение на интензивната регенерация и появата на нови клетки, кожата става млада, мека, гладка и равномерна, а цвета придобива равномерен тен и здрав блясък.

Всъщност пилингът е контролирано увреждане на кожата, което „заличава” следите от възрастови промени, пост-акне, разширени пори и други естетически несъвършенства.

Как  се избира пилинга?

Видове пилинг:

Днес има много видове пилинг, които решават различни проблеми, от бръчки до изсветляване на пигментите.

За да изберете процедурата, си струва да започнете от типа и състоянието на кожата, както и ефекта, който желаете да придобиете.

За да изберете подходяща процедура, трябва да се обърнете към козметик, но също така е важно да знаете какво представляват пилингите и как се различават по типа на въздействието върху кожата: за това ще разгледаме от какво се състои тя.

» Кожата се състои от три слоя – хиподермис, дерма и епидермис.

 1. Хиподермата – основният слой на кожата, състои се от мастна и съединителна тъкан, съдържа големи съдове и нервни окончания. Осигурява функцията за съхранение на хранителни вещества, допълнително защитава вътрешните органи, предотвратява хипотермия.
 2. Дермата е средният слой на кожата, който съдържа кръвоносни съдове, потни жлези, космени фоликули и нервни окончания. Тя регулира топлообмена в тялото, и фибробластите също са в дермата: тези клетки стимулират образуването на колаген и еластин – протеини, които са отговорни за еластичността на кожната матрица.
 3. Епидермисът е повърхностният слой на кожата. Състои се от 7 подслоя, последният от които – роговият слой – се състои от мъртви клетки, а първият – базалният – съдържа меланоцитни клетки, които са отговорни за защитата от UV радиация и пигментацията на кожата. Именно в епидермиса, най-горния слой, проникват компонентите на козметиката, той също така предпазва тъканите от проникване на вредни вещества и замърсявания.

Естественото обновяване на кожата започва в най-дълбокия базален слой на епидермиса и се случва на интервали от 3-4 седмици: живите клетки мигрират от дълбоките слоеве към роговия, превръщайки се в плоски мъртви люспи. Пилингът стимулира ускореното обновяване, като въздейства върху различни слоеве на кожата.

Според дълбочината на въздействие пилингите биват:

 1. Повърхностни

Те действат главно в горния, роговия слой на епидермиса, ексфолират мъртвите частици. Такъв пилинг подобрява проникването на последващите продукти за грижа, правят кожата гладка и мека, изсветляват тена и стягат порите. След тях кожата се възстановява най-бързо, а самата процедура е безболезнена.

 1. Средно дълбоки

Компонентите на такива пилинги проникват в по-дълбоките слоеве на епидермиса и в повърхностните слоеве на дермата. Те действат върху живите клетки, като ускоряват метаболизма им: намаляват тежестта на бръчките, премахват пигментацията, изравняват микрорелефа и подобряват клетъчното дишане. След такъв тип пилинг кожата се зачервява и се лющи, за възстановяване са необходими от 7 до 14 дни.

 1. Дълбоки

Най-ефективният, но и най-болезненият вид пилинг, действа в средния слой на кожата, дермата. Такъв пилинг се извършва от козметолози и има продължителен ефект: забележимо намалява дълбоките бръчки и премахва малките бръчки, премахва белези, пигментни петна, стяга и подмладява кожата. Периодът на възстановяване може да бъде до 1 месец и изисква специална грижа.

Според вида на въздействието пилингът се разделя на химически, лазерен и механичен: всеки от тези видове може да бъде както повърхностен, така и среден или дълбок.

Химичен пилинг

Химичният пилинг действа чрез въздействието на активен състав, най-често базиран на киселини: плодови киселини AHA и PHA се използват за повърхностни пилинги, а салицилова BHA и трихлорна киселина (PRX-T33) се използват за средно дълбок пилинг. За най-дълбоко въздействие се използват гликолова или фенолна киселина. Също така, формулите на химически пилинг може да съдържат производни на витамин А – ретиноиди, които наскоро завладяха козметичния пазар.

Такива пилинги причиняват контролирано химическо изгаряне, в резултат на което в тъканите се образуват нови слоеве от млади и здрави клетки: кожата изглежда свежа, гладка и тонизирана.

Преди химически пилинг козметикът почиства кожата, нанася подготвителен разтвор, пилинг, а процедурата завършва с успокояващи и овлажняващи средства – лосиони, кремове и маски, които ускоряват регенерацията.

Лазерен пилинг

Този вид пилинг се извършва с помощта на козметично оборудване – апарати за почистване и подмладяване на кожата. Различни апаратни техники включват LED лазерна технология, ултразвук, микротокове и други видове въздействие на тъкани, които проникват в слоевете на кожата, стимулират клетъчния метаболизъм и премахват кератинизираните частици.

Всеки тип апарати действат по свой собствен начин. Например, ултразвукът разрушава междуклетъчната комуникация на роговия слой, без да засяга по-дълбоките слоеве, които съдържат живи клетки. Газотечният пилинг, аква пилингът и криотерапията разрушават повърхността на кожата с помощта на интензивно излагане на азот, кислород и вода.

Такъв пилинг се счита за един от най-безопасните и е подходящ за чувствителна кожа, тъй като лазерният ефект е строго регулиран от настройките на оборудването.

Например, технологията Hydrafacial съчетава вакуумно действие и клетъчно хранене с концентриран серум, който козметологът избира според типа кожа.

Периодът на възстановяване след лазерен пилинг е минимален, а самите процедури протичат без болка и дискомфорт.

Механичен пилинг

Механичният пилинг действа благодарение на абразивен състав, съдържащ малки частици от захар, костилки от кайсии, орехови черупки и други вещества, които физически ексфолират кожата и унищожават мъртвите клетки Резултатът е по-гладка кожа и естествено стимулиране на самообновяването на кожата, която остава свежа и нова.Този вид пилинг може да раздразни чувствителната кожа и да увреди нормалната кожа, ако въздействието върху тъканите е твърде интензивно – затова е най-добре да поверите механичното почистване на лицето на професионален козметолог, а не да се увличате по народни рецепти.

Всякакъв вид пилинг наранява кожата, така че независимо от вида на процедурата е важно да прилагате слънцезащитни продукти със SPF: вредното UV лъчение може сериозно да увреди кожата.

За кого е предпочитан пилинга?

Пилингът решава следните проблеми:

 • Бръчки, включително гневни бръчки и „пачи крак“
 • Увиснала кожа, загуба на еластичност
 • Пигментни петна, мелазма, лентиго
 • Неравен релеф, затворени и отворени комедони
 • Следи от акне, белези
 • Загрубяване и удебеляване на роговия слой, хиперкератоза

Ако имате млада кожа с леки естетически несъвършенства, ще ви подхожда повърхностен киселинен или механичен пилинг, който освежава тена ви, свива порите, изсветлява следите от акне и подобрява външния вид на кожата ви.

Среден и дълбок пилинг от всякакъв вид ще помогне да се върне младостта на кожата и да започне интензивна регенерация, а лазерният пилинг е най-подходящ за чувствителна кожа.

Решението за избор на процедура трябва да се вземе след среща с професионален козметик.

Запишете се на процедурата по Лазерна Епилация в Discret Lazer и нашите специалисти ще направят всичко на най-високо ниво!

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции