fbpx

Какво е псевдофоликулит – врастнал косъм? И как да се борим с него?

Какво е псевдофоликулит?

Човешката кожа е голям независим орган, една от основните функции на който е защитата.

Кожата се състои от три слоя: външният слой е епидермисът, отдолу е дермата, а най-дълбокият слой е подкожната мастна тъкан. В средния слой на кожата (дермата) има космени фоликули. Фоликулът подхранва корена на косъма и поради постоянното делене на клетките стволът на косъма постепенно расте навън.

Но се случва косъма да промени посоката на растежа, причинявайки физически дискомфорт на човека, и това явление не изглежда много привлекателно естетически.

В медицината този процес има и специален термин – псевдофоликулит. Човек го вижда като бучка по кожата, често с гнойно съдържание вътре. Това се случва в резултат на факта, че косата, която не излиза на повърхността и продължава да расте вътре в кожата, се възприема от тялото като чужд обект. Кръвоносните съдове около врастналата коса се разширяват, образувайки зачервяване.

Какво е псевдофоликулит – врастнали косми? И как да се борим с него?

Тогава от тях излизат левкоцити, които произвеждат вещества за унищожаване на причинителя на възпалението. Но те не могат да повлияят на косъма, но тъканта около нея се „трансформира“ в гной. Също така, патогенните бактерии могат да се прикрепят към областта на възпаления фоликул и да причинят инфекциозен процес.

Всъщност възпалителната реакция към врастналата коса е псевдофоликулит. Понякога не се образува подутина по кожата, но това не означава, че възпалителният процес отсъства.

Най-често врастнали косми се появяват при бръснене или депилация на зони като зона бикини, подмишниците и пищялите при жените, както и в областта на брадата, мустаците и шията при мъжете. Тоест там, където косата е най-дебела и жилава.

Но като цяло псевдофоликулитът може да се появи във всяка област.

Има четири вида врастнали косми:

 • Плоска – косата расте под тънък слой кожа и не винаги може да се разбере веднага, че косъма не е на повърхността, защото се вижда.
 • Накъдрена – тук името говори само за себе си, косъма се навива в кожата, без изобщо да излиза на повърхността.
 • Проникваща – косъма е преодолял роговия слой на кожата, но след като се появи над повърхността, се втурна назад. Тази ситуация е типична за грубия косъм.
 • Врастване в дермата – този вид врастване има най-неприятните последици, тъй като космите могат да блокират мастните канали, което води до развитие на възпалителен процес и натрупване на бактерии в дермата.

  Симптомите на псевдофоликулит са:

локална хиперемия, подуване, локално повишаване на телесната температура, секреция на сиво-бяла течност в областта на растежа на косъма; след няколко дни могат да се появят болезнени и сърбящи възли. Понякога през кожата може да се види враснал косъм.

Не се препоръчва да се опитвате сами да премахнете космите с помощта на пинсети или игла, за това е по-добре да се обърнете към дерматолог или салон, където специалисти с медицинско образование ще ви помогнат.

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Какво е псевдофоликулит – врастнали косми? И как да се борим с него?

Ако имате чести врастнали косми или се борите сами с псевдофоликулит, са възможни следните усложнения:

 • Най-неприятното усложнение е инфекцията в раната

последвано от възпаление на фоликула, което може да доведе до образуване на микроабсцес и дори обширен възпалителен процес

 • Образуване на белези в областта на врастналия косъм. При обширно възпаление или самоотваряне на абсцеса за извличане на косъма се образува рана. Ако дълбочината на абсцеса е достигнала средния слой на кожата – дермата, тогава заздравяването на такава рана възниква поради растежа на съединителната тъкан – белези
 • Промяна в цвета на кожата около врастнали косми и рецидиви на псевдофоликулит. Белезите по кожата не са единственият козметичен проблем, който възниква в резултат на врастнали косми. Преди появата на белегът върху кожата се показва червено петно, след това синкаво и по-късно кафяво. По този начин увредената област на кожата преминава през етапите на възстановяване. Този процес може да отнеме до 10-12 месеца.

Белегът остава с години.

Какво е псевдофоликулит – врастнали косми? И как да се борим с него?

Основните причини за врастнали косми – избраният метод и техника за обезкосмяване.

В резултат на бръснене косъма става твърд и, продължавайки растежа си в променена посока, може да пробие стените на фоликула и да проникне в кожата.

Механичното дърпане на косъма води до частично увреждане на корена на косъма и клетките на външния слой на кожата. В резултат на това косъма става по-слаб и не може да пробие грубия слой на епидермиса.

Какви мерки трябва да се предприемат, ако се открие псевдофоликулит?

На първо място, трябва да спрете бръсненето или депилацията, докато кожата се изчисти от всички възпалителни процеси.

За ускоряване на заздравяването се използват компреси, противовъзпалителна терапия, механично освобождаване на косъма и, в зависимост от степента на възпаление или наличие на инфекция, локални хормонални лекарства или локални или общи антибиотици.

В някои случаи врастналия косъм може да излезе с отделяне на гной. Не трябва да дърате косъма сами, по-добре е да се консултирате с лекар, за да не заразите раната и да я излекувате възможно най-бързо.

Какво е псевдофоликулит – врастнали косми? И как да се борим с него?

Има редица дейности, които се препоръчват за предотвратяване на псевдофоликулит:

 • Подготовка на кожата преди бръснене или депилация (пилинги, използване на продукти за овлажняване на кожата или леко плъзгане на самобръсначката по нея)
 • Поддържане на правилната посока на бръснене и депилация
 • Овлажняване и омекотяване на кожата след обезкосмяване
 • Носенето на дрехи и бельо от естествени материи, които не притискат тялото

Но лечението на съществуващите възпаления и редовната профилактика в бъдеще не са в състояние напълно да се отърват от последващите враствания.

Самобръсначка и издърпването по всякакъв начин (восък, захар) винаги провокира врастнали косми. Ето защо, ако псевдофоликулитът се появява често, дерматолозите препоръчват да изберете друг метод за борба с нежеланата растителност.

За решаване на проблема с врастнали косми, възпаление, дискомфорт и възпалени точки веднъж завинаги, просто изберете лазерна епилация.

Благодарение на способността си да премахва космите трайно, лазерната епилация ще ви помогне да забравите за проблема с врастналите косми и ще направи кожата ви гладка и копринена.

Защо космите не врастват при лазерна епилация?

Лазерната епилация омекотява и изтънява космите, премахва възпалението благодарение на нежното нагряване на дермата и постепенно напълно премахва нежеланото окосмяване.

Диодният лазер забавя процеса на делене на стволовите клетки на косъма. И след първата процедура косъма става неспособен да пробие стената на фоликула. Извивайки се, докато расте, излиза там, където трябва. По този начин не се образуват нови врастващи елементи.

В същото време намалява и количеството на възпалението. Тъй като диодният лазер работи в инфрачервения спектър, който има противовъзпалителни свойства.

Освен това той дава и антибактериален ефект, който се дължи на факта, че при нагряване на светлината в кожата се произвеждат кислородни молекули, а бактериите, които провокират възпаление, не живеят там, където има кислород.

Какво е псевдофоликулит – врастнали косми? И как да се борим с него?
След няколко процедури ефектът става особено забележим. Освен това петната, които се появяват в резултат на възпаление, също изчезват. Възстановява се гладкият и здрав цвят на кожата.

Какво се случва с космите, които вече са пораснали в кожата преди курса за лазерна епилация? Той също така абсорбира светлина, което означава, че ще бъде обработен. След това третираният косъм трябва да падне. Но врасналия косъм все още не може да направи това – той остава в кожата и повече не расте. Благодарение на действието на диодния лазер съществуващото възпаление изчезва и не възникват нови.

В резултат на това врастналия косъм ще бъде изтласкана чрез процеса на естествено обновяване на кожата. Периодът на обновяване за всички слоеве на дермата е средно 2 месеца и може да варира в зависимост от третираната зона и индивидуалните характеристики на тялото.

Гладката кожа без възпаление е признак на добре поддържана кожа. Желанието за постигане на мигновени резултати и спестяване на пари на момента тласка жените и мъжете към самобръсначка, скубане или обезкосмяване с кола маска или шугаринг. Но всички тези методи за справяне с нежеланото окосмяване имат една много честа последица – псевдофоликулит.

То не само причинява физически проблеми, но е и естетически проблем, причина за несигурност и психологически дискомфорт.

Милиони хора вече са избрали лазерната епилация за себе си и са забравили

за врастналите косми като лош сън. Съвременните технологии, използвани в диодните лазери правят епилацията безопасна и безболезнена, за да се наслаждавате на вида и усещането на кожата си всеки ден. Позволете си ежедневен комфорт и удоволствие от качествена кожа с модерни технологии за лазерна епилация.

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции