fbpx

Какво е микронидлинг и може ли да замести инжекциите?

Какво е микронидлинг и може ли да замести инжекциите?

Процедурата с микроигли (микронидлинг) ви позволява да доставяте полезни вещества в дълбоките слоеве на кожата и също така активира производството на колаген. Въпреки това, той има и редица противопоказания. Ще ви разкажем какви точно!

Кремовете, серумите и флуидите съдържат различни полезни компоненти. Но кожата предпазва тялото от проникване на чужди вещества отвън. В продължение на много години козметолозите и лекарите се опитват да намерят решение как да преодолеят горния слой на кожата без вреда и да доставят необходимите съставки по-дълбоко. Микронидлингът е един такъв щадящ метод. Въпреки някои прилики с мезотерапията, той се различава значително от нея.

Какво е микронидлинг и може ли да замести инжекциите?

Какво е микронидлинг?

Микронидлингът е минимално инвазивен метод за подобряване състоянието на кожата чрез микро убождания. В зависимост от дълбочината на убождането, този тип въздействие може да съдейства за производството на собствен колаген и еластин или да подпомогне доставянето на външна козметика в по-дълбоките слоеве на кожата, засилвайки положителното им действие.

Смята се, че първият опит за използване на микроигли за козметични цели е направен от Дезмънд Фернандес, лекар от Филаделфия.

Неговото откритие помогна да се отървете от белези и следи от пост акне. Тогава той измисли първото устройство за микроигли – малък игловиден печат, който създаваше точковидни увреждания и предизвикваше процеси на регенерация в кожата.

Сега микронидлингът е позната процедура и обичана от много звезди. Виктория Бекъм сподели видео как са й направени много малки пробиви с помощта на специално устройство. Дженифър Анистън призна, че микронидлингът й нейните серуми и други продукти да проникнат дълбоко в кожата, поради което тя обича този метод.

Микронидлингът работи доста просто – правят се убождания върху горния слой на кожата (епидермиса) със специални устройства. Това контролирано прилагане на микротравми предизвиква регенеративни процеси в кожата. Тялото започва оздравителен процес, за който се нуждае от колаген и еластин. По този начин се произвеждат тези вещества, които подобряват цвета на кожата, нейната еластичност и премахват белезите.

Друг приятен страничен ефект от този минимално инвазивен метод е проникването на козметичните продукти в по-дълбоките слоеве на кожата. Повечето кремове и серуми могат да работят само върху повърхността му, тъй като горният слой на кожата е предназначен да предпазва лицето и другите части на тялото от проникване на всякакви вещества. Микронидлингът решава този проблем и в този смисъл донякъде прилича на мезотерапията, при която с помощта на игла коктейлите за красота се доставят по-дълбоко – там, където действието им ще бъде по-ефективно.

 

Интересното е, че микроиглите дори се използват за ваксинация.

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Какво е микронидлинг и може ли да замести инжекциите?

Показания за микронидлинг:

Микронидлингът помага за решаването на козметични и физиологични проблеми, ако не ги елиминира напълно, то поне спомага за подобряване на външния вид.

 • Белези от различен произход. Изследванията показват, че този метод е най-ефективен в случай на белези след акне, но по принцип това лечение помага да се подобри състоянието както на келоидните белези, така и на белези от пъпки.
 • Алопеция. Микроинжекциите могат да се използват върху всяка част на тялото, включително главата. Там микронидлингът показва добри резултати при лечението на плешивост чрез стимулиране на притока на кръв към космените фоликули.
 • Бръчки. В комбинация с козметични препарати този метод показва намаляване на мимичните фини бръчки и признаците на стареене, особено в орбиталната област. Освен това, по 10-точкова скала, пациентите посочват ниво на болка малко над 2 точки.
 • Кератози. Състояния, характеризиращи се с удебеляване и вроговяване на кожата в определени области.
 • Пигментация.
 • Стрии.
 • Бледа и уморена кожа, която е загубила своя тургор. Микронидълингът задейства процесите на регенерация и осигурява притока на кръв към кожата. Това има положителен ефект върху нейната еластичност и цвят.

  Противопоказания за микронидлинг:

  Въпреки всичките си безспорни предимства, микронидлингът е инвазивна процедура, насочена към контролирано създаване на увреждане на кожата . Съответно има хора, за които такова лечение е строго противопоказано:

Какво е микронидлинг и може ли да замести инжекциите?
Видове апарати за Микронидлинг
 • Купероза. При това заболяване съдовете са много близо до повърхността на кожата с микроигли, те са много лесни за увреждане и само увеличават проявата на заболяването.
 • Диабет и други автоимунни заболявания, като лупус. Кожата на такива пациенти е изключително реактивна и процедурата може да бъде вредна.
 • Всяко възпаление на третирания участък от кожата в активна фаза.
 • Бременност и кърмене.
 • Нарушено съсирване на кръвта.

 

Процедурата не изисква отделна подготовка. Като стандарт за козметични процедури не се препоръчва да приемате лекарства за разреждане на кръвта в продължение на няколко дни.

Ефектът от процедурата е видим веднага, но постепенно той само ще се увеличава. Специалистите препоръчват микронидлинг в курс от 3-4 процедури за постигане на максимален ефект. Интервалът между процедурите трябва да бъде около месец и половина до два.

За микронидлинг се използват няколко основни устройства:

 

 • Мезоролетът е ролка с игли, който се търкаля по повърхността на кожата с помощта на дръжка. Поради големия брой игли – от 200 до повече от 500 – те могат да третират големи области, например бедра, седалище или ръце. Дължината на иглите в него не се променя.
 • Dermapen – Прилича на писалка с приставка за игла, която може да се регулира на различни дължини и дебелини. Благодарение на миниатюрния си размер може да третира труднодостъпни места и деликатни зони.Какво е микронидлинг и може ли да замести инжекциите?

Ние в Discret Lazer за целта използваме устройството Дермапен.

Мезотерапия и микронидлинг

Подобен метод за прилагане на препарата се нарича мезотерапия, но разликите между тях са значителни.

Мезотерапията е инжектиране на лекарство подкожно чрез спринцовка. Докато при микронидлинга продуктът първо се нанася върху кожата, след което върху нея се третира с апарата, чрез втриване, за да проникне серумът по-дълбоко. Тъй като принципът на действие е подобен, микронидлингът се нарича фракционна мезотерапия.

Микронидлингът, за разлика от мезотерапията, е по-малко болезнена процедура. Не причинява синини. Затова е подходящ за социално активни пациенти, които нямат време за възстановителен период.

Рехабилитация след микронидлинг

Разбира се, веднага след устройството кожата ще изглежда зачервена, но зачервяването ще изчезне до няколко часа или про о-чувствителна кожа след няколко дни. Трябва да следвате определен режим на грижа за кожата до една седмица:

 

Какво е микронидлинг и може ли да замести инжекциите?

 1. Не използвайте декоративна козметика. Продуктите за грижа трябва да се използват с повишено внимание, а агресивните почистващи препарати трябва да се избягват.
 2. Опитайте се да не приемате лекарства за разреждане на кръвта, въздържайте се от бани, сауни и много горещи бани.
 3. Използвайте слънцезащитен крем.
 4. До края на целия курс на микронидлинг не прибягвайте до други козметични процедури – лазер, пилинг и др.

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции