fbpx

Как да се борим с врастнали косми??

Как да се борим с врастнали косми??

Проблемът с враснали косми е актуален за всички, които използват кола маска, пинсети, бръсначи и други методи, които нарушават целостта на кожата. Днес възнамеряваме да разберем веднъж завинаги по каква причина това се случва и как да разрешим проблема.

Какво е депилация?

Депилацията е терминът, използван за описание на процеса на премахване на космите по тялото с помощта на механично устройство, пинсети, восък или захар. Днес това е най-използваният метод за временно премахване на нежелана растителност. Условно депилацията може да бъде разделена на такава, която частично уврежда фоликулите, и такава, която действа на ниво кожа.

По каква причина се появяват врастнали косми?

При нанасяне на восък, шугаринг, използване на епилатор, фоликулът се издърпва със сила, което причинява голям стрес за кожата. Тъй като тези методи са много агресивни, основният отговор на тялото на този стрес е възпаление на зоната, която е била депилирана.

Това подуване на фоликулите обикновено преминава от само себе си за ден-два. Понякога бактериите могат да попаднат във фоликулите, причинявайки зачервяване и подутини, които са пълни с течност. Понякога няколко дни след кола маска се образуват подутини, което показва образуване на враснали косми.

Врастналите косми могат да бъдат причинени и от:

Дрехи – използването на синтетични дрехи, които стягат кожата;

Бръснач – неспазване на правилата за депилация;

Дерматология – индивидуална непоносимост на кожата към избраните от вас методи;

Грижа за кожата – неправилна грижа за кожата след депилация.

Как изглежда врасналият косъм?

Всъщност врастналите косми са последствията от неправилна депилация, след която косата расте не вертикално, а хоризонтално, т.е. под кожата. Много често това явление е придружено от гнойно възпаление. Освен че не е естетичесно, това предизвиква и доста неприятни усещания.

Как да избегнем появата на врастнали косми?

За да избегнете негативни последици, е необходимо правилно да се подготвите за депилация:

  1. преди процедурата трябва да вземете топъл душ или вана
  2. почистете кожата от мъртвите частици с помощта на скраб

След самата процедура трябва да омекотите и овлажните кожата. Лосионите на базата на алое вера са идеални за това, а можете да използвате и специални лосиони против врастване, които се продават в аптеките.

Как да премахнете врасналия косъм?

Ако имате враснали косми след депилация, можете сами да решите този проблем. Но не забравяйте, че трябва да действате внимателно, за да не разпространите инфекцията.

  1. измийте добре ръцете си със сапун;
  2. дезинфекцирайте кожата, пинсети, игла или други инструменти, които ще използвате.
  3. внимателно „вдигнете“ косата с игла и след това с рязко движение я отстранете с пинсета.
  4. след процедурата не забравяйте да избършете кожата с антисептик.

С особено внимание трябва да премахвате врасналите косми в подмишницата, най-добре е да помолите някой за помощ. Сама по себе си кожата в подмишницата е много чувствителна, освен това там се намира важен лимфен възел.

Но можете сами да се справите с врастналите косми по краката. Първо, това е доста удобно, второ, няма големи лимфни възли, и трето, кожата на краката е по-груба и по-малко чувствителна. Но не забравяйте за предпазните мерки, за които писахме по-горе.

Кой е най-надеждният метод срещу врастнали косми?

Ако сложните, почти медицински манипулации не са за вас, има модерен метод, който ще се отърве от този проблем веднъж завинаги! Това е лазерна епилация.

Лазерът не уврежда кожата, той унищожава космения фоликул. Това се дължи на нагряването на фоликула с интензивен поток светлина. След такова излагане фоликулът умира. За разлика от депилацията, коренът е частично наранен, лазерната епилация елиминира възможността за по-нататъшен растеж на косата и съответно врастване.

Само благодарение на лазерната епилация не само ще забравите за врасналите косми, но и завинаги ще се отървете от болезнени, изморителни процедури, чийто ефект продължава не повече от 2 седмици. Ако се замислизте за лазерна епилация, но все още не сте решили – запишете се за безплатна консултация, където специалистът ще може да ви разкаже подробно как протича процедурата и какъв резултат очаквате след нея .

Запишете се на процедурата по Лазерна Епилация в Discret Lazer и нашите специалисти ще направят всичко на най-високо ниво!

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки