fbpx

Ботокс, какво знаем/не знаем за него?

Ботокс. Всичко за ботокса.

Ботоксът/ ботулиновият токсин е активно вещество, което се обсъжда много в естетичната хирургия: компетентното му използване ви позволява да изгладите мимическите бръчки по деликатен начин, което ще направи лицето ви да изглежда по-младо и по-сияйно.

Ботокс, какво знаем/не знаем за него?

Ботокс: определение

Ботулиновият токсин е активно вещество, което се предлага и под други имена: Botox, Botulinum, BTX. По-специално е известно използването му в естетичната медицина и пластичната хирургия, където Botox ви позволява по щадящ начин да намалите бръчките без операция. Наред с това ботоксът намира приложение и в други области на медицината.

Активното вещество се използва, наред с другото, в: неврология – за лечение на хронични мигрени, двигателни нарушения (напр. спазъм на клепача, тортиколис, някои спастични синдроми (спастизъм на ръцете след удари), дерматология – за лечение на прекомерно изпотяване, офталмология-  за лечение на страбизъм. Многостранните възможности на използването на ботокс днес се проявяват и при лечението на атония на пикочния мехур и обикновена настинка.

Ботокс, какво знаем/не знаем за него?

Ботокс: видове

Има осем различни варианта на ботулинов токсин, които са обозначени с букви от А до Н: пет от тях са отровни за хората, два от тях – серотипове А и В – се използват в медицината.

Ботокс тип А

Ботулиновият токсин тип А е известен от началото на 19 век. За първи път е произведен в чиста форма през 1949 г. и е тестван в Съединените щати през 70-те години на миналия век за годност като медицинско лекарство.

Производство на ботокс

Използваният за медицински цели ботулинов токсин тип А се получава от култури на бактерията Clostridium botulinum. След това оригиналният продукт се подлага на многоетапен процес на пречистване, за да се получи устойчиво на дълготрайно съхранение и високоефективно лекарствено вещество.

Ботокс: действие

Ботулиновият токсин – както подсказва името вече – е токсин, тоест токсично вещество. Бактерията от вида Clostridium botulinum, от която се получава ботокс, е известна за първи път като причинител на хранително отравяне (ботулизъм). Понастоящем ботулиновият токсин се получава целенасочено от клинично чисти бактериални култури за използване като медицинско активно вещество. Ботулиновият токсин се използва предимно за корекция на бръчки. За да се постигне точков, локален ефект, малка доза ботулинов токсин се инжектира директно в мускула или под кожата. В мускулната тъкан ботулиновият токсин действа като мускулен релаксант: блокира предаването на сигнали от нервните клетки, така че мускулът вече не може да се напрегне. По този начин може да се противодейства на нежеланите бръчки. Въпреки това се запазват тактилните усещания и чувствителността.

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Ботокс, какво знаем/не знаем за него?

Ботокс: продължителност на действие

Действието на ботулиновия токсин не започва веднага, а се засилва постепенно. Тоест инжекциите с ботокс водят до постепенно деликатно изглаждане на бръчките: след 2-4 дни се появява първият ефект. След 14 дни ефектът е напълно постигнат – лицето ви е сияещо с видимо по-малко бръчки и изглежда естествено подмладено.

След около 3 месеца действието на ботулиновия токсин започва отново да отслабва, след 6 месеца активното вещество се разпада напълно. Времето може да варира в зависимост от индивидуалните особености на организъма. Така че за трайно изглаждане на бръчките процедурата трябва да се повтаря периодично. Колко често трябва да се прави ботокс зависи от личните желания и житейските обстоятелства (включително излагане на ултравиолетова радиация, употреба на тютюн и алкохол, диета).

Ботокс, какво знаем/не знаем за него? Ботокс: рискове и странични ефекти

Въпреки че се използва от десетилетия, терапията с ботулинов токсин е надежден и непрекъснато усъвършенстващ се метод, той, както и други медицински интервенции, може да предизвика нежелани странични ефекти, които обаче са много редки при добре извършена процедура.

Те включват: зачервяване, подуване и синини (хематоми), зрителни смущения, по-специално нарушен фокус, страбизъм и диплопия, спазъм на клепачите (птоза), временна мускулна слабост, особено на врата, смущения в обработката на емоциите при емоционални изражения на лицето и в резултат на това ограничена активност на мозъчните зони, отговорни за обработката на чувствата, системно разпространение на ботулинов токсин в други части на тялото, сухота в устата, затруднено преглъщане и главоболие от предозиране.

Ботокс, какво знаем/не знаем за него?

Но при добре извършена робота при добър специалист нищо не е страшно!

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции