fbpx

Апаратен масаж

Апаратен масаж: вреда и полза.

Едно от популярните искания в салоните и клиниките за естетична медицина е премахването на целулита и оформянето на тялото. Дамите се интересуват от премахване на „портокаловата кожа“, намаляване на размера на талията, задните части и бедрата, поддържане на тонуса на кожата на лицето, шията, деколтето и корема.

И все пак ТОП причините да се обърнете към козметиците и масажисти са наднорменото тегло и целулита в „проблемните“ зони.

Апаратен масаж и борба с целулита

Апаратен масаж

Всъщност целулитът има научно наименование – гиноидна липодистрофия. И се проявява, както може би сте забелязали, главно при жените. При мъжете това явление се наблюдава изключително рядко, например при затлъстяване на втория и третия етап. Това се дължи на структурните особености на подкожния мастен слой и различния хормонален статус при мъжете и жените.
В редица изследвания учените са установили фундаментална разлика в местоположението на преградите, които разделят мастната тъкан на части. Така че при жените те са разположени перпендикулярно на повърхността на кожата и успоредни един на друг.

В същото време самите клетки на мастната тъкан са по-големи по обем и размер. Поради тази причина, когато мастният слой се увеличи или възникне стагнация на лимфата, кожата се разтяга, което е придружено от появата на трапчинки. Това е особено изразено с напредване на възрастта поради изтъняването на дермата – слоят кожа, който е отговорен за нейната здравина и еластичност, както и способността да изпитва разтягане и натиск.

При мъжете колагеновите влакна се пресичат помежду си, образувайки здрава клетъчна структура, която не се разтяга толкова лесно, колкото при жените. Друг фактор е, че мъжкото тяло обикновено произвежда по-малко естроген от женското. Излишъкът от естроген при мъжете може да доведе до натрупване на мазнини в областта на корема и бедрата, тоест напълняване по женски. При такъв хормонален дисбаланс целулитът може да се появи в области с големи мастни натрупвания. Но тъй като кожата на мъжете е по-плътна, малките неравности в мастната тъкан са почти невидими. Следователно целулитът се появява при приблизително 2% от мъжете като симптом на хормонално разстройство или като реакция на хормонална терапия.

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Апаратен масаж

Причини:

 • Пасивен начин на живот;
 • В резултат на това влошаване на кръвообращението и лимфния поток
 • Наднормено тегло;
 • Хормонален дисбаланс в организма;
 • Метаболитно заболяване;
 • Венозна и лимфна недостатъчност;
 • Неправилно и небалансирано хранене;
 • Стрес и депресия;
 • Внезапни промени в теглото;
 • Бременност;
 • Лоши навици.

Тези открития обясняват защо целулитът се появява както при пълни, така и при слаби хора. И въпреки факта, че от научна гледна точка гиноидната липодистрофия при жените е нормално (а не патологично) състояние на кожата, отношението на клиентите на масажните кабинети към нея все още е критично – целулитът се счита за очевиден недостатък, мнозина търсят начини за отърване от него.

Ако говорим за ефективни неинвазивни методи за решаване на този проблем, тогава най-често се използват различни методи за апаратен масаж.

Апаратен масаж

Масажът е един от древните методи за лечение на човека. Като цяло масажът спомага за подобряване на общото състояние на организма и подпомага възстановяването при определени заболявания като част от интегриран подход. В естетичната медицина масажът се използва за подобряване на външния вид и поддържане на тонуса на кожата, за оформяне на красив овал на лицето и контурите на тялото.

Дори в древни времена са изобретени много методи и техники, включително използването на специални устройства. Така в Гърция и Испания са използвали специални стъргалки, в Япония – чукове. И сега чуковете и стръгалките са заменени от модерни устройства от различни видове и принципи на действие върху кожата.

Ефекти на апаратния масаж

Апаратният масаж е ефективна процедура, която замества или допълва ръчния метод за въздействие върху човешката тъкан през кожата. Извършва се за превантивни или терапевтични цели с помощта на специално оборудване.

Но за разлика от ръчния масаж, апаратният масаж има по-дълбок и по-силен ефект върху всички слоеве на кожата: епидермис, дерма и подкожна мастна тъкан. В това отношение той показва висока ефективност.

Апаратен масаж

Основните разлики на масажа, извършван с апарат, са равномерното въздействие на изчислената интензивност, липсата на възстановителен период, безопасността (подлежи на сертифицирано оборудване и професионални специалисти) и дълготраен ефект.

Апаратният масаж се основава на комбинация от различни техники на механично въздействие, като триене, натиск, вибрация и други.

Резултати от апаратния масаж

В зависимост от възможностите на устройството можете да очаквате следните резултати:

 • Намаляване на теглото;
 • Възстановяване еластичността на кожата;
 • Извеждане на излишната течност от тялото;
 • Ускоряване на метаболизма;
 • Премахване или намаляване на появата на целулит;
 • Корекция на недостатъците на фигурата;
 • Облекчаване на мускулни болки и спазми;
 • Подобряване на кръвотока, лимфотока и съдовия тонус.

  Апаратен масаж

Има различни видове апаратен масаж. И всеки метод има своите предимства и недостатъци. Общите предимства включват:

 • Дълбоко въздействие върху телесните тъкани;
 • Висок интензитет на въздействие;
 • Индивидуален избор на параметрите на процедурата, в зависимост от анамнезата и целта;
 • Премахване на предозирането и пълна безопасност, в сравнение с инвазивните процедури.

Но предвид интензивното въздействие върху тъканите и човешкото тяло, апаратните техники не са подходящи за всички и имат редица противопоказания.

Противопоказания за апаратни масажи

В зависимост от вида на апарата списъкът може да бъде допълнен, тук ще посочим универсални противопоказания за извършване на апаратен масаж:

 • Бременност
 • Възстановителен период след операция
 • Инфекциозни заболявания
 • Периоди на обостряне на хронични заболявания
 • Тромбоза, изразени стадии на разширени вени
 • Онкологични заболявания
 • Инфекция или механично увреждане на кожата в засегнатата област.

Съвременните клиники и салони за красота предлагат широка гама от услуги, които са насочени към борбата с целулита и излишните мастни натрупвания. Нека да разгледаме най-популярните и ефективните.

Микровибрационна компресия

През последните години набира популярност методът с микровибрационна компресия, който показва видимо намаляване на обема и подобряване на външния вид на кожата и е един от най-технологичните и атравматични.

Предимства на микровибрационната компресия:

 • Видима ефективност се постига чрез неинвазивен метод
 • Процедурата не е изтощителна и комфортна за пациента
 • Методът не причинява увреждане на венозни и лимфни съдове.Скулптурната техника Endosphere и RSL се основава на микровибрация, която се създава с помощта на специални сфери, работещи на различни честоти. Днес това е най-популярният вид апаратен масаж.

Резултатите от изследванията показват, че Endosphere е ефективен и безопасен в борбата с целулита, подобрява състоянието на кожата, мускулния тонус и стимулира лимфния дренаж. Използва се в естетичната медицина за коригиране на всички форми на целулит, предотвратяване на свързани с възрастта кожни промени и коригиране на локални мастни натрупвания, като показва добра ефективност в борбата срещу свежи стрии. Ендосферната терапия също е популярна, защото не изисква рехабилитационен период. Ефектът от терапията върху областта на лицето се изразява в изглаждане на бръчките, облекчаване на подпухналостта и напрежението в мускулите, премахване на тъмни кръгове и торбички под очите. Кожата става по-еластична, овалът на лицето се подобрява, настъпва естествено, но ясно видимо стягане и моделиране.

Ендосферната терапия и RSL скулптурирането се основават на компресия вместо на вакуум и следователно:

 • няма риск от разтягане на кожата и съдови наранявания,
 • възможно е да се третира не само всяка област на тялото, но и лицето,
 • не е необходимо да се използват специални костюми.

Също така неочевидни за клиента са предимствата на извършването на процедурата без костюм:

 • пилинг на кожата – гладка и копринена кожа веднага след процедурата
 • проблемните зони не се стягат от костюма и се виждат по-добре от специалиста

Вакуумен масаж

Апаратен масаж

Принципът на неговия ефект е редуване на цикли на изпомпване на въздуха с помощта на специални вендузи. За различните части на тялото са предвидени манипули с различни форми и размери. При стабилния метод се поставя манипулата в една точка и се измерва определено време в зависимост от прага на болката на пациента. При лабилния метод манипулата се придвижва плавно по цялата третирана зона. Един от съвременните видове технологии е вакуумно-ролков LPG масаж.

Вакуумно ролков масаж.

Техниката вакуумно-ролков масаж е създадена през 80-те години на 20 век. Методът включва използването на два основни механизма: вакуум и ролка. Вакуумната част създава плитко засмукване на кожата, тъканите и мускулите в специално предназначена зона. Ролките, работещи заедно с вакуум, извършват движения, масажират тъканите и стимулират циркулацията на кръвта и лимфата.

По време на процедурата се разрушават мембраните на мастните клетки. Въздействието на вакуума стимулира притока на кръв, което увеличава снабдяването на проблемните зони с кислород и хранителни вещества. В резултат на това се активира производството на колаген и еластин – меките тъкани се изглаждат и стягат.

Апаратният масаж в съвременните клиники и студиа за красота означава наличие на процедури, видим ефект след първата процедура, липса на странични ефекти, дълготрайни резултати (продължителността се различава от избраната техника), професионализъм и оборудване. Но ако след курс на апаратен масаж искате да запазите ефекта възможно най-много, все пак ще трябва да положите усилия: да се храните правилно, да се движите достатъчно, да спите достатъчно, да контролирате нивото на стрес и да избягвате лошите навици.

Запазване на час

Запази и час за лазерна епилация за гр. Варна по лесен начин

Онлайн форма за резервация на час

Полезни връзки

Научете повече за Предимствата на лазерната епилация

Последвайте ни в Фейсбук и Инстаграм и научавайте първи за всички нови услуги и промоции